Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστευση

Οι μαθητές του Γ1, Άγγελος Δημητράς και Μαριεντίνα Δημητρά δημιούργησαν αυτή την παρουσίαση με αφορμή μία προβολή ταινιών με θέμα:""σινεμά και μετανάστευση".
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Κώστα Κρυστάλλη: «Τραγούδι τς ξενιτις»

νάθεμά σε, ξενιτιά, μ τ φαρμάκια πχεις!..
Θ
πάρω ναν νήφορο ν βγ σ κορφοβούνι,
ν
βρ κλαράκι φουντωτ κα ριζιμι λιθάρι,
ν
βρ κα μία κρυόβρυση, ν ξαπλωθ στν σκιο,
ν
πι νερ ν δροσισθ ν πάρω λίγη νάσα,
ν
᾿ ρχίσω ν συλλογισθ τς ξενιτις τ πάθη,
ν
επ τ μαρα ντέρτια μου κα τ παράπονά μου.

νοιξε θλιβερ καρδι κα πικραμένο χείλι,
βγάλε κάνα χαμόγελο κα
πς κάνα τραγούδι.

-Τραγούδια ν χ᾿ μαύρη γ, κι τάφος χαμογέλια,
χει κα το παιδιο καρδι πο περπατε τ ξένα.
Τ
ξένα χουν καημος πολλος κα καταφρόνια πλθος!
Στ
ξένα δν νθίζουνε τν νοιξη τ δέντρα,
κα
δν λαλονε τ πουλιά, ζεστς δ λάμπει λιος,
δ
φυλλουριάζουν τ βουνά, δν πρασινίζει κάμπος,
κα
δ δροσίζει τ νερό, κα τ ψωμ πικραίνει!

Στ ξένα, ποις θ σ χαρε κα ποις θ σ γελάσει;
Πο
ν᾿ τς μανούλας τ φιλιά, τ χάδια το πατέρα;
Πο
ναι τ γέλια τ᾿ δερφο κ᾿ συντροφι το φίλου;
Πο
ν᾿ τς γάπης ο ματις κα τ γλυκ τ λόγια;

ν ρρωστήσεις, ποις θαρθε στν ξενιτι σιμά σου,
ν
σ ρωτ τν πόνο σου, τ γιατρικ ν δίνει;
στ
ρμο σου προσκέφαλο ν ξενυχτάει μαζί σου;
Κι
ν ρθει μέρ᾿ γλύκαντη στ ξένα ν πεθάνεις,
ποι
ς θ βρεθε στ πλάι σου τ μάτια ν σο κλείσει;
Ποι
ς θ σο λούσει τ κορμί, ποις θ σ σαβανώσει;
Στ
λειψανό σου ποις θρθε λουλούδια ν σ ράνει;
Κα
ποις μ πόνο θ ριχτε στ νεκροκρέββατό σου
γι
ν σ κλάψει; Ποις θ επε γι σένα μοιρολόγι;
χ! πς τος θάφτουν, νξερες, κα πς τος πν᾿ τος ξένους!..
Χωρ
ς λιβάνι κα κηρί, χωρς παπ κα ψάλτη!

νάθεμά σε, ξενιτιά, μ τ φαρμάκια πχεις!..

Πο ν τν π τν πόνο μου, πο ν τν πορίξω;
Ν
τν επ στ τρίστρατα, τν παίρνουν ο διαβάτες,
ν
τν φήσω στ κλαριά, τν παίρνουν τ᾿ γριοπούλια!..
Κι
ν κλάψω, τ φαρμακερ τ δάκρια πο ν πέσουν;
ν πέσουνε στ μαύρη γ, χορτάρι δν φυτρώνει,
ν πέσουνε στν ποταμό, ποταμς θ στύψει,
ν πέσουνε στ θάλασσα, πνίγουνται τ καράβια,
κι
ν τ βαστάξω στν καρδιά, μ καν᾿ μ φαρμακώνουν!

νάθεμά σε ξενιτιά, μ τ φαρμάκια πχεις!..

Την επιλογή του ποιήματος έκανε ο μαθητής Γιάννης Καραϊσκάκης του Γ1

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι περιπέτειες του James Bond... του Σπύρου Κούστα Γ1

Τα παιδιά γράφουν για τη φιλία


ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ, ΙΔΙΕΣ Ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Η παρέα διαφέρει πολύ από την πραγματική φιλία.
Σε μια παρέα βρισκόμαστε στις ελεύθερες ώρες μας, γελάμε, περνάμε καλά, πολλές φορές αναπτύσσουμε συζητήσεις με κοινωνικό περιεχόμενο, προβλήματα της καθημερνής ζωής στο σπίτι ή στο σχολείο, θέματα που αφορούν το κοινό μέλλον μας κ.α.
Μια φιλία τις περισσότερες φορές απαρτίζεται από λίγα άτομα (σε αντίθεση με την παρέα, που συνήθως είναι από πέντε άτομα και πάνω) αυτά τα άτομα, οι φίλοι, περνούν πολύ χρόνο μαζί, η φιλία τους βασίζεται στην αλληλοκατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό, την βαθιά και ειλικρινή εκτίμηση. Οι φίλοι μοιράζονται πράγματα που σκέφτονται και νιώθουν, προβλήματα που τους απασχολούν και συναισθήματα που τους ανεβάζουν τη διάθεση.
Και οι φίλοι και η παρέα γεμίζουν τη ζωή μας. Οι πραγματικοί φίλοι όμως γεμίζουν τη ζωή μας στον υπέρτατο βαθμό ενώ η παρέα μας αφήνει κάποια κενά. Αυτά τα μικρά κενά για πολλούς είναι σημαντικά, γιατί στην παρέα, όση εμπιστοσύνη και να τρέφουμε στα πρόσωπα αυτών που την απαρτίζουν, συνήθως θα υπάρχει κάποιος που θα μας πληγώσει, εσκεμμένα ή κατά λάθος, ενώ ο φίλος είναι πάντα εκεί, το “χεράκι” που ακουμπά ελαφρά την πλάτη σου, άλλοτε για να σε σπρώξει να κάνεις ένα μεγάλο βήμα, άλλοτε να σε κρατήσει να μην πέσεις !
Μαρία Ν. Τσενεμπή, Β3
''Ηλεκτρονική Φιλία''

Στην σημερινή εποχή, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα και συνάπτει φιλικές σχέσεις με άτομα χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι άλλης εθνικότητας ή ακόμα και να κατοικούν σε άλλη ήπειρο. Παρ' όλα αυτά όμως η απορία πολλών από εμάς είναι ποιά ακριβώς στάση θα έπρεπε να κρατήσουμε απέναντι σ' αυτή την τεχνολογία.

Κατά τη γνώμη μου, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να συνάψει αληθινές φιλίες μέσω του διαδικτύου. Είναι εντελώς διαφορετικό, όταν συναντά κανείς τους φίλους του, περνά όμορφα, ζει αξέχαστες, αλλά και ιδιαίτερες στιγμές, από το να επικοινωνεί μόνο με έναν άνθρωπο, τον οποίο δεν τον έχει συναντήσει ποτέ και συνομιλεί μαζί του με την αμφιβολία, αν πραγματικά είναι αυτός ή προσποιείται. Πραγματικά πιστεύω πως οι φιλίες μέσω του διαδικτύου δεν μοιάζουν σε κανένα χαρακτηριστικό με τις αληθινές φιλίες.

Επίσης, ένα άλλο ερώτημα το οποίο θέτει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο τρόπος που θα πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ο καθένας θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός, να μην παρασύρεται ίσως από ψεύτικα λόγια, αλλά προπάντων να μην κοινοποιεί την προσωπική του ζωή και τα προσωπικά του δεδομένα.

Συμπερασματικά, οποιαδήποτε διαδικτυακή σχέση δεν συγκρίνεται με την πραγματική. Επίσης, κάθε σύγχρονος άνθρωπος πριν συνάψει σχέσεις μέσω του διαδικτύου θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί τα υπέρ και τα κατά.
Εβελίνα Λάμπουρα, Β2
ΠΑΡΕΑ VS ΦΙΛΙΑ

Στις μέρες μας, η παρέα είναι σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μας. Βλέπουμε καθημερινά ομάδες ανθρώπων να διασκεδάζουν μαζί, και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν αυτό θα πει πραγματική φιλία. Κατά τη γνώμη μου, είναι δυο διαφορετικά πράγματα, τα όποια όμως έχουν τη δική τους αξία.

Η παρέα αποτελείται από κάποια άτομα που περνούν κάποιο χρόνο μαζί, κάνοντας διάφορα ψυχαγωγικού χαρακτήρα πράγματα, λ.χ. ψώνια βόλτες, κ.ά., χωρίς όμως να ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Σαφώς υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός και μια συμπάθεια μεταξύ των μελών της παρέας, που όμως πολλές φορές χάνονται, αφού δεν υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, που είναι θα έλεγα «συστατικά» για μια καλή φιλία.

Από την άλλη, η αληθινή φιλία είναι ένας πιο στενός ψυχικός δεσμός, και προϋποθέτει για τη δημιουργία της την ειλικρίνεια, την ανιδιοτέλεια και τον αλληλοσεβασμό. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, καθώς και υποχωρητικότητα, αξιοπρέπεια και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στους φίλους.

Είναι γεγονός πως σήμερα οι άνθρωποι δεν κάνουν φίλους λόγω έλλειψης χρόνου, εμπιστοσύνης , καθώς και του υλιστικού πνεύματος που επικρατεί, με αποτέλεσμα η παρέα να ‘’αντικαθιστά’’ την φιλία.

Συμπερασματικά, η παρέα γίνεται σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου και για να δημιουργηθεί μια γερή φιλιά είναι πλέον δυσκολότερο από ότι παλιότερα, λόγω της αλλαγής των συνθηκών της ζωής..

Σοφία Ιωάννα-Μαρία, Β3
26.01.2011