Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΣΥΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε πολιτισμός τόσο αμφιλεγόμενος όσο ο σύγχρονος. Η κρίση του σύγχρονου πολιτισμού οφείλεται στις διαφωνίες που δημιουργούνται όσον αφορά αυτόν. Ο καθένας ερμηνεύει την έννοια του σύγχρονου πολιτισμού ανάλογα με τα κριτήρια που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Με αποτέλεσμα οι διαφωνίες να είναι έντονες και συχνές.

Το σίγουρο είναι πως πολιτισμός είναι τα κατορθώματα του ανθρώπου που οδηγούν στην ''καλλιέργεια'' του πνεύματός του. Άρα, πολιτιστικά επιτεύγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν τα όπλα ή άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που στην ουσία δημιουργούν μεγαλύτερο κακό παρά καλό, διότι καθετί που μπορεί να στραφεί ενάντια στον άνθρωπο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτισμός (πράγμα που πολλά άτομα ισχυρίζονται πως ισχύει). Συμπεραίνοντας θα λέγαμε πως όποιες γνώσεις και αν έχει κάποιος, η κρίση του για τον σύγχρονο πολιτισμό δεν έχει κύρος, διότι ο ρυθμός εξέλιξης του πολιτισμού δεν τον βοηθάει.

Άγγελος Νικολός, Γ2

H αναγκαιότητα της γλωσσομάθειας

Στις μέρες μας, είναι απαραίτητο όλοι οι μαθητές να γνωρίζουν τουλάχιστον μία με δύο ξένες γλώσσες. Κατά τη γνώμη μου, η γλωσσομάθεια είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για το μέλλον κάθε νέου.

Πιστεύω πως όταν ένας μαθητής ξεκινά να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα, τότε μαζί με την καινούρια γλώσσα που ''ξεδιπλώνεται'' μπροστά του, ανοίγουν και οι πτυχές ενός άλλου πολιτισμού. Έτσι, εκτός από το να διευρύνει τους ορίζοντές του, μαθαίνει και μια καινούρια κουλτούρα, άλλες αντιλήψεις και απόψεις.

Επίσης, η καλή αλλά και πιστοποιημένη γνώση μιας δεύτερης, ξένης γλώσσας καθιστά τον οποιοδήποτε πιο κατάλληλο για μια θέση εργασίας από κάποιον άλλο που μιλά μόνο τη μητρική του γλώσσα. Έτσι, ανοίγουν περισσότερες θέσεις εργασίας για κάποιον που ξέρει παραπάνω γλώσσες , κάτι το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει τις συνθήκες εργασίας του αλλά και τον βοηθά, έτσι ώστε να τον σέβονται λόγω του ότι, όταν κάποιος είναι μορφωμένος, είναι ανοιχτόμυαλος και αποπνέει κύρος και σεβασμό.

Ακόμη, η γλωσσομάθεια διευκολύνει τους πάντες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, διότι, όταν γνωρίζει κανείς καλά μια γλώσσα, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να φθαρεί. Επιπλέον, είναι αρκετά σημαντικό να έχει καθένας τη δυνατότητα να επικοινωνεί σωστά με ανθρώπους που κατάγονται από άλλες χώρες, όχι μόνο σε ταξίδια, αλλά και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές που κάθε χρόνο προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες, όπως τα νησιά.

Συμπερασματικά, πιστεύω πως η γλωσσομάθεια είναι ένα πολύ σημαντικό ''όπλο'' για το μέλλον καθενός. Η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη και επειδή δεν μπορεί ο κάθε γονιός να ανταπεξέλθει στα έξοδα ενός φροντιστηρίου, το κράτος θα έπρεπε να πάρει κάποια μέτρα, όπως να προσθέσει περισσότερες διδακτικές ώρες, γιατί ο κάθε μελλοντικός πολίτης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα σε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Εβελίνα Λάμπουρα, Γ2

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Γλωσσομάθεια είναι το να ξέρει κάποιος μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον άνθρωπο, καθώς τον βοηθάει σε πολλά πράγματα.

Η γλωσσομάθεια προσφέρει στον άνθρωπο την ικανότητα να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, αν κάποιος πάει στο εξωτερικό, θα μπορεί να συνομιλεί με τους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Επιπρόσθετα, η γνώση μίας ή δύο ξένων γλωσσών εξυπηρετούν το σύγχρονο νέο να βρει εύκολα δουλειά. Επομένως, αυτό είναι αρκετά σημαντικό, αφού στην σύγχρονη εποχή υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Με τη γλωσσομάθεια μπορεί κανείς να μάθει τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας της οποίας τη γλώσσα μαθαίνει. Επίσης, μπορεί να πληροφορηθεί για τον τρόπο ζωής της χώρας. Ακόμη, αυτός που είναι γλωσσομαθής έχει την δυνατότητα να διαβάζει διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με τη χώρα.

Επιπλέον, με τη γλωσσομάθεια, ο νέος είναι σε θέση να διαβάζει βιβλία στην ξένη γλώσσα την οποία μιλάει. Επίσης, ο σύγχρονος νέος μπορεί να διαβάζει διάφορα λογοτεχνικά κείμενα στη γλώσσα που έχει μάθει.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ότι αν κάποιος μάθει μία ή δύο ξένες γλώσσες, θα μάθει καλύτερα τη δική του. Άρα, «συμφέρει» ειδικά τους νέους να μάθουν τη δική τους γλώσσα, αλλά και άλλες ξένες γλώσσες.

Συμπερασματικά, το να είναι ένας σύγχρονος νέος γλωσσομαθής είναι απαραίτητο. Αν ο νέος μάθει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, θα του χρησιμεύσει σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η γλωσσομάθεια είναι καλύτερα να προσφέρεται μέσω του σχολείου, για να μην αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν σε φροντιστήρια. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει στο σχολείο να υπάρχουν περισσότερες ώρες ξένων γλωσσών και οι καθηγητές να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.
Νικολέτα Παργινού, Γ2

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

6 Δεκεμβρίου 2008 - 6 Δεκέμβρη 2011

Τρία χρόνια απ’ την ψυχρή δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Μαθητές, φοιτητές θα τιμήσουν, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τη δολοφονία του, με διαδηλώσεις και αποχές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας, έπειτα από κάποιο διαπληκτισμό, επέστρεψε πεζός, πυροβόλησε και σκότωσε το 15χρονο Αλέξη.

Η αποχή στο σχολείο μας, δε γίνεται για κάποιο είδος τεμπελιάς, αλλά γιατί όλοι μας νιώθουμε μεγάλη λύπη για το θάνατο του Αλέξη…

Αλέξη,
Να μην «αναπαυθείς» εκεί που θα πας… Να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι, να φωνάζεις για να ακουστεί το δίκιο σου και να μας καθοδηγείς, μπας και ξυπνήσουμε ποτέ…

Το 15μελές συμβούλιο