Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ιστορία του λαβύρινθου



Τίτος Πατρίκιος, «Ιστορία του λαβύρινθου»


Το ποίημα ανήκει στη συλλογή Η πύλη των λεόντων (2002), που αποτελείται από πέντε αρχαιόθεμα ποιήματα. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη μυθική μέθοδο, όπου σύμβολά και αρχαίοι μύθοι ευρύτερα γνωστοί συσχετίζονται με τη σύγχρονη εποχή περιγράφοντας την κατάσταση της κοινωνίας μας.



Θανατώθηκε ο Μινώταυρος και γκρεμίστηκε ο λαβύρινθος. Βγήκαν στο φως όλα τα απάνθρωπα βασανιστήρια που έκρυβαν μέσα τους οι στοές. Όμως, αυτό σημαίνει και το τέλος όλων των λαβυρίνθων;  Την επαγρύπνησή μας ζητά ο Πατρίκιος, καθώς προσομοιώσεις λαβυρίνθων δεν έπαψαν να φτιάχνονται. Λαβύρινθοι που περιμένουν να παγιδέψουν κάθε νέα γενιά. Καινούρια «τέρατα» που στοχεύουν στη σκέψη και στην ψυχή, στα όνειρα, στις αξίες και στις ιδέες, αλλά πάνω από όλα στην ελευθερία. Ποιοι είναι αυτοί οι σύγχρονοι λαβύρινθοι; Μέσα σε ποιες «σκοτεινές στοές» έχουμε παγιδευτεί; Εκτός από τους «εξωτερικούς» λαβύρινθους, ας μην ξεχνάμε και τους «εσωτερικούς» λαβύρινθους, εκείνους του μυαλού που όλοι μας δημιουργούμε.  
 

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Τί έπαιξα στο Λαύριο



                                  
                      

 Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Διονύσης Σαββόπουλος με το τραγούδι του αυτό ήθελε να εκφράσει την αδυναμία του να τραγουδήσει και να εκφραστεί μπροστά στα παιδιά που ζούσαν στην υποβαθμισμένη περιοχή του Λαυρίου. Το Λαύριο εκείνης της εποχής παρά την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία του ήταν περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο και οικονομικά εξαθλιωμένο από την ανεργία που μάστιζε τους κατοίκους του. Τα παιδιά της πόλης του Λαυρίου είχαν αναγκαστεί κάτω από αυτές τις σκληρές συνθήκες να μεγαλώσουν γρήγορα και βίαια, χάνοντας κάτι από την παιδικότητά τους. 



Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018